FAQs

Wie veel op computer-tablet-smartphone kijkt knippert veel minder: daardoor wordt er minder water in het oog gepompt en kunnen de lenzen wat gaan opdrogen. Er bestaan echter lenzen die speciaal bedoeld zijn voor dergelijk gebruik: deze lenzen hebben minder vocht nodig. Ook nachtlenzen zijn hier een heel mooie oplossing.
Bij normaal gebruik zouden de lenzen na 12 uur dragen nog niet droog mogen zijn. Is dat wel het geval, dan scheelt er iets aan de tranen, of draag je niet de juiste lenzen. Dan kom je best langs voor een traantest en/of andere lenzen.

Dit is de wereld op zijn kop.  Met de moderne technieken is het altijd mogelijk dat de lens perfect aangepast wordt aan het oog, en niet omgekeerd.  Als je nieuwe schoenen koopt, en die knellen, dan moet je voet daar niet aan aanpassen want dan krijg je kromme tenen.  Je moet gewoon andere schoenen passen.

Het is heel verleidelijk om volmondig ja te antwoorden. Wat we wel proberen is om iedereen zo goed mogelijk te helpen! Maar het is niet voor iedereen mogelijk om zonder problemen lenzen te dragen. Wat betreft de “afwijkingen”: dat kan zowat altijd verholpen worden, meer nog: met lenzen zie je meestal beter dan met een bril. Maar het is het comfort-aspect dat moeilijker is: de lenzen zitten niet altijd even lekker omdat mensen slechte tranen hebben, medicatie gebruiken, heel veel computerwerk doen, te weinig knipperen, enz. We geven wel tips, extra comfortdruppels of voedingssupplementen om de tranen aan te vullen, en vaak helpt dit wel. Het is vooral van belang om een goeie basis-meting te laten doen: wij testen je ogen goed uit, inclusief tranen-meting, we doen een volledige scan van je hoornvlies, enz: dit is belangrijk om te weten met welke lensmaterialen je aan de slag moet, en met welke vloeistoffen.

Vooral bij vrouwen kan het voorkomen dat (door hormonale veranderingen) de tranensamenstelling wijzigt waardoor lenzen minder comfortabel gaan zitten. Met kunstmatige tranen of bvb voedingssupplementen kun je vaak de problemen oplossen.

Doorgaans kunnen kinderen vanaf 8 jaar al goed om met lenzen. Op 6 jaar is het oog volgroeid, dus speciale kinderlenzen zijn niet nodig. Vooral bij kinderen die heel snel slechter wordende ogen hebben, is het van belang om zo snel mogelijk met lenzen te beginnen: met lenzen wordt de vicieuze cirkel van de progressieve myopie makkelijker doorbroken, zeker met nachtlenzen.

In onze baseline van het ComfortPlan staat de slagzin: “lenzen van 8 tot 88 jaar”. Soms hoor ik dan kinderen vragen aan hun ouders: en wat als je 89 jaar bent, kun je dan geen lenzen meer dragen?

De meeste mensen van die leeftijd hebben tegen dan al cataract gekregen, en werden al geopereerd waarbij ze 2 nieuwe ooglenzen ingeplant kregen. Lenzen zijn dan niet meer nodig.

Lenzen dragen kan ook voor mensen die de hele dag computerwerk doen, alleen moeten zij wat meer aandacht besteden aan het knipperen: het is van belang dat zij voldoende knipperen en dat zij volledig knipperen. Onderzoek wees uit dat we vier keer minder knipperen als we geconcentreerd naar het scherm zitten turen: we moeten ons bewust worden dat we zeker elke 4 seconden eens knipperen. En niet zomaar knipperen maar volledig knipperen: de ogen dus echt volledig sluiten zodat de twee oogleden tegen mekaar komen: zo worden de tranen beter en heb je minder kans op uitdroging van de lenzen. Ook kan een berichtje van “eyes relax” je helpen te herinneren dat je best af en toe eens een rustpauze neemt. Elke 20 minuten eens 20 seconden minstens 20 meter ver kijken is ontzettend belangrijk.

Bij een intake vragen wij ook hoeveel je bezig bent op beeldschermen: dit om in te schatten welk type lens, welk soort materiaal, welke vloeistof, en eventuele comfortdruppels we moeten geven om de dag succesvol door te komen.

’s Avonds laat, je bent moe, je ogen voel al droog aan, en je wil je lenzen uithalen: je probeert een paar keer, maar je krijgt ze er niet uit… wat nu?
Eerst en vooral: BLIJF KALM. Je lens kan NIET in je hoofd verdwijnen.
WAS je handen.
Probeer nog een paar keer, en wacht dan 10 minuten (koel je oog met een KOUD washandje om de zwelling te verminderen).
KIJK eens goed waar de lens zit: zit hij wel op zijn plaats, of zit hij dubbeltoe bovenin?
Laat iemand anders eens kijken.
SPOEL eens je oog (met een saline, liefst niet met bewaarvloeistof en zeker niet met peroxide!(fles met rode dop).
Of MASSEER eens je bovenste ooglid.
Als dit allemaal niet lukt: dit is de ultieme tip: trek een latex handschoen aan (van die dunne handschoenen om te poetsen), en pak je lens: dit lukt in 95% van de gevallen.
Voel je pijn als je je lens wil pakken, STOP dan met proberen en ga gewoon slapen: veel kans dat de lens ’s morgens in een propje slijm vanzelf uit je oog glijdt.
Kijk ’s morgens eens of je goed ziet: zo ja, dan zit de lens op zijn plaats (en dan kun je hem uitnemen), indien je niet goed ziet, dan is de lens ofwel al uit je oog gevallen of zit hij bovenin (en dat voel je als je naar boven kijkt).
Kom gerust bij ons langs om te zien of je geen oogschade hebt opgelopen!!
Maar vooral: blijf KALM, en het kan heus geen kwaad om een nachtje met een zachte lens te slapen. Beter dan te zitten pulken in je oog tot die rood ziet en dik gezwollen staat.

Je oog is helemaal dicht, er kan niks via je oog in je hoofd verdwijnen. Je oog is geen opening zoals een mond, neus, oor, …

Als je naar boven kijkt kun je zien hoe het witte slijmvlies van je oog mooi overgaat in je onderste roze ooglid. Opzij en bovenaan is dat ook zo. Alleen zit de overgang bovenaan veel dieper dan je kan zien. Daardoor kan een lens al eens helemaal naar boven schieten en daar blijven plakken, maar daar blijft het dan ook bij. Een zachte lens kan oprollen en bovenin blijven zitten. Maar een oog reinigt zichzelf: er wordt slijm aangemaakt die rond de lens gaat zitten. Als er genoeg slijm zit, wordt dit een slijmprop met de lens erin, en die valt dan opeens naar beneden, en komt netjes uit je oog.

Scleralenzen zijn eerder bedoeld voor mensen met een onregelmatig hoornvlies ten gevolge van beschadiging, ziekte of lidtekenvorming op het hoornvlies. Dus vooral voor mensen die zich vroeger hebben laten krassen of laseren. Maar ook voor wie een lidteken heeft na een herpes-infectie of een ongeval.
Het is zo dat bij duister/donker weer je pupil groter wordt, en daardoor meer strooilicht binnenvalt in uw ogen. In de wagen kan dat gevaarlijk zijn als het donker wordt.

Als het hoornvlies oneffen is geworden, wordt het licht (bvb van een tegenligger) naar alle kanten weerkaatst in het oog, en heb je last van verblinding. Een puntlichtje wordt een ster.

Met sclerale lenzen heb je terug een volledig effen oppervlak van het oog, waar het licht netjes gebroken wordt: de sterren verdwijnen, er is geen strooilicht meer en de verblinding neemt af.

Dus sclerale lenzen zijn een fantastisch goeie oplossing voor mensen die ’s nachts te veel sterren zien…

Met de sterkte alleen ben je niet veel… vergelijk het met schoenen: je kent wel je schoenmaat, maar daarmee koop je nog geen schoenen: je kan 10 paar schoenen van maat 40 passen, alle 10 voelen ze anders aan. Zo ook met lenzen! Het is belangrijk dat we nog een aantal metingen doen: zo kijken we naar je tranenfilm, en meten we je ogen op aan de hand van een scan die je oog op 15000 punten evalueert. Zo kunnen we de ideale pasvorm voor een lens bepalen, een lens die goed zal zitten op je oog. Eerst moet de pasvorm goed zijn, de lens moet fysiologisch veilig zijn, het comfort moet goed zijn, en pas dan komt de sterkte. Dus met enkel het voorschrift van de oogarts kom je er niet: er moet heel wat meer gebeuren om lenzen-dragen succesvol te maken!

Ja! Als je op lens-controle komt, dan zorg je dat je je lenzen in hebt. Vergelijk het met een autocontrole: als je naar de garage moet voor onderhoud van je wagen, dan ga je ook niet met de fiets… De enige uitzondering zijn de dragers van nachtlenzen! Die hoeven hun lenzen niet in te hebben.

We doen een druppeltje fluo in je ogen, waardoor we heel in detail kunnen zien of er ergens een probleempje is. Je mag erna je lenzen gewoon terug inzetten.

Tegenwoordig vliegen heel wat mensen enkel met handbagage. En dan mag je enkel kleine flesjes tot 100ml meenemen. Mag je vloeistof overgieten in zo’n klein flesje? NEEN want je vloeistof is dan niet meer steriel, en je riskeert besmetting. En als er iets is wat je niet wil, dan is het een oogontsteking op reis… dus kom gewoon een kleine reisverpakking halen, netjes en steriel, of doe daglenzen mee op reis!