Keratoconus

Keratoconus is een oogaandoening waarbij het hoornvlies een uitstulping vertoont ten gevolge van een plaatselijke verdunning van dat hoornvlies.

keratoconus

Deze toestand is soms evolutief en moet regelmatig worden gescreend. Bij milde keratoconus kunnen een bril of zachte (torische) contactlenzen nog een oplossing bieden. Als de keratoconus evolueert zijn sclerale contactlenzen het meest aangewezen. Als er echt een evolutie merkbaar is biedt een crosslinking-behandeling een stabilisering aan, en bij extreme keratoconus gaat men over tot (gedeeltelijke) hoornvliestransplantatie. Meestal hoeft het zo ver niet te komen, want ook na crosslinking kan men nog lenzen blijven dragen. Zeker de (mini-)scleralenzen zijn zeer comfortabel en geven een ongeëvenaard zicht.

Keratoconus bestaat in vele vormen, van een lichte vorm tot echt wel een uitgesproken en zichtbare uitstulping, al dan niet met lidtekenvorming.

     

Voor het aanpassen van lenzen voor keratoconus maken we gebruik van de topograaf dat het oog scant op duizenden punten. Met behulp van paslenzen wordt de juiste vorm van de lens bepaald. We kunnen meteen ook aantonen hoe scherp je zal zien met deze lenzen. We beginnen aan te meten op 1 oog: liefst doen we dit ’s morgens. Dan mag je een tijdje gaan wandelen met de lens in, en in de namiddag bekijken we het resultaat. Pas als alles perfect is, meten we op een volgende dag het 2e oog aan. Als we alle metingen en passingen gedaan hebben, worden die gegevens digitaal doorgestuurd naar de fabrikant die dan de lenzen op maat maakt. Dit is gewoon de perfectie!  Meestal is het zicht veeeeel beter dan vroeger met zachte lenzen of met bril.

We hebben in Contactlens-Centrum Knokke ruime ervaring met aanpassen van lenzen bij keratoconus!

Omdat ieder oog anders is, zeker ingeval van keratoconus, bieden we een heel gepersonaliseerde zorg aan. We beseffen heel goed dat keratoconus een grote impact kan hebben op je leven: de werksituatie, het sociale leven, maar ook het gezinsleven ondervinden de gevolgen van iemand met keratoconus. We zullen er dan ook alles aan doen om de lenzen minutieus aan te passen zodat de lenzen maximale voldoening geven. We willen dat je in alle omstandigheden zo goed mogelijk ziet zodat je normaal kan functioneren. Het loont zeker de moeite om bij ons langs te komen: we behandelen je niet als een nummer. Ook werken we altijd op afspraak zodat we in alle rust de nodige metingen kunnen doen en je individueel begeleiden met je lenzen.

We werken uiteraard samen met een aantal oogartsen voor de terugbetaling van de lenzen, en de opvolging van de gezondheid van de ogen.