Droge ogen zijn een verschrikkelijk probleem voor wie het meemaakt: het is immers vrij irritant.
De symptomen van droge ogen zijn een zanderig gevoel bij het knipperen, maar ook lopende ogen als men buiten komt of fietst.
Er is echter een groot verschil tussen ‘droge ogen zonder lenzen’ en ‘droge ogen met lenzen’.
- Als je droge ogen hebt met je lenzen, dan moet er iets veranderen aan de lenspassing, de onderhoudsvloeistof en/of het lensmateriaal om het opgelost te krijgen. Kan het niet opgelost worden, dan kun je nog altijd bijdruppelen met kunsttranen.
- Als je droge ogen hebt zonder lenzen, dan heb je een verder gevorderd probleem. Soms kan een lens echter wel een oplossing zijn omdat een lens als een spons kan fungeren en het oog net gaat bevochtigen. Ook sclerale lenzen kunnen extreem droge ogen permanent vochtig houden.
Droge ogen geven comfortproblemen. Daarom gaan we telkens op zoek naar de oorzaak van droge ogen. Dat kan heel divers zijn. Soms ligt het aan omgevingsfactoren (zoals een droge kantooromgeving, printerstof, airco, open haard, fornuis, frigo,…) of aan bepaalde “gedragingen” zoals lang zitten turen naar een computerscherm of tv, langdurig gamen of autorijden, … . Maar ook onvolledig knipperen of te weinig knipperen levert problemen op.
De tranenfilm bestaat uit 3 lagen: een slijmlaag, een waterige laag, en een vetlaagje. De drie substanties worden door andere cellen of klieren afgescheiden. Heel wat medicatie heeft een invloed op de samenstelling van de traanfilm, maar ook de hormonale balans speelt een belangrijke rol. Ook voeding speelt hier weer een rol in.
Soms werken er bepaalde kliertjes niet meer goed, met name de kliertjes van Meibomius. Er bestaat echter wel een behandeling om die kliertjes beter te doen werken! Wij hebben al veel mensen van hun droge ogen afgeholpen!
Elke klant wordt gescreend op droge ogen. Als we droogte vaststellen gaan we daar diep op in, en proberen we de oorzaak aan te pakken zodat de tranenkwaliteit verbetert. Dat vergt een hele aanpak en ook wat tijd, maar het is de moeite waard. Heel vaak kunnen kunsttranen soelaas brengen, maar ook voedingssupplementen kunnen erg nuttig zijn.
Behandeling van droge ogen
Na een grondige screening van het (achterliggende) probleem, kunnen we de gepaste remedie voorstellen.
Dat kan een bevochtigingsdruppel zijn, of een behandeling voor de Meibomkliertjes, andere lenzen, adviezen, enz.
De ene bevochtigingsdruppel is de andere niet. Wij werken graag met producten zonder bewaarmiddelen, en liefst met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten. Het Hylo-gamma spreekt ons heel erg aan: er zitten geen bewaarmiddelen in en toch blijven de druppels 6 maand houdbaar na opening. Tevens is het hele gamma geschikt bij gebruik van contactlenzen.
- HyloComod is de standaarddruppel voor matige droge ogen
- HyloGel is dikker en geschikt voor ernstige en chronische droge ogen
- HyloFresh is een wondergoed product bij vermoeide en geïrriteerde ogen dankzij de toevoeging van Euphrasia
- HyloDual verzacht meteen bij ontsteking en allergie, en stabiliseert de lipidenlaag van de tranen. Er bestaat ook een “Forte” versie van.
- AllergoComod is een meer preventieve druppel bij (voorjaars)allergie
Voor de verzorging van de Meibomkliertjes geven we de voorkeur aan Oté Lidclean: deze doekjes bevatten een aangename reinigende vloeistof en de textuur van het doekje is ideaal om korstjes en onzuiverheden van de oogleden en wimpers te halen.
Wanneer je verstopte Meibomkliertjes hebt, dien je eerst je ogen te verwarmen gedurende enkele minuten, voor je start met Oté Lidclean. Dit kan met een oogmasker in gel-vorm of met kleine pitten (kleiner dan kersenpit). Dergelijke oogmaskers kun je gebruiken voor de behandeling van blefaritis, MGD, chalazion en hordoleum. Na de deugddoende warmte kun je de oogleden reinigen, en een beetje masseren. De juiste instructies worden bij ons aangeleerd