De eerste keer lenzen

Als je voor het eerst lenzen wil gaan dragen zit je met heel veel vragen:

  • Doen lenzen pijn?
  • Hoe moet ik die dingen in mijn oog krijgen?
  • Kan iedereen lenzen dragen?
  • Ik heb iets raar aan mijn ogen, ze zijn niet helemaal rond of zo: kan dat dan wel met lenzen?
  • Krijg je daar ontstekingen van?
  • Hoe lang kun je lenzen dragen?
  • Moet ik eerst naar de oogarts?
  • Enz

eerste-keer-lenzenIk kan je al meteen geruststellen: lenzen dragen is fun. Het is de bedoeling dat je je lenzen de hele dag door kan dragen zonder dat je merkt dat je lenzen draagt. Je mag dus niet gestoord worden door je lenzen. Het inzetten moet je leren, het is net als leren fietsen: met vallen en opstaan, maar eens je het door hebt verleer je het nooit meer. Er zijn een aantal trucs waardoor het makkelijker gaat. We leren je ook de Gouden Tip waardoor je lenzen snel goed zitten.
We nemen voldoende tijd om je alles aan te leren, we vinden het namelijk heel belangrijk dat je dit voldoende kent. Je gaat niet buiten zonder dat je het kent, al moet je verschillende keren terugkomen. Maar meestal lukt het inzetten na een paar pogingen. Het is vooral een kwestie van je ogen goed open houden, en niet te knipperen.

Maar voor je de lenzen inzet, moeten we eerst nog een aantal tests doen om te kijken welke lenzen voor jou het meest geschikt zijn. We beginnen met een aantal vragen te stellen zodat we kunnen inschatten in welke omstandigheden je lenzen gaat dragen: is het enkel om te sporten, of zit je veel achter de pc, of kom je regelmatig in frigo’s of achter een fornuis, het is allemaal belangrijk want we willen dat je in alle omstandigheden goed blijft zien.

Daarna meten we de gezichtsscherpte en bepalen we welke sterkte je nodig hebt. Soms komen mensen al met een voorschrift van de oogarts: dat mag maar hoeft niet, want we meten je ogen toch nog eens zelf uit.

We kijken ook naar de toestand van je tranen: dit is een heel belangrijke test. We bepalen hoeveel tranen je hebt en wat de kwaliteit is van je tranen. Daarvoor maken we gebruik van de Tearscope: dat is een toestel waarmee we heel precies kunnen meten zonder dat we je oog aanraken.

Ook maken we een volledige scan van het hoornvlies – het doorzichtig vliesje waar je de lens op legt. Daarvoor maken we gebruik van een topograaf: die maakt een digitaal beeld van je hoornvlies, een soort atlas zeg maar. Je oog wordt op meer dan 15.000 punten gemeten. We werken dus heel precies en nauwgezet.

Daarna bespreken we welke lenzen voor jou het meest geschikt zijn. Er bestaan heel veel types lenzen: vormstabiele, zachte, daglenzen, maandlenzen, 2-weken-lenzen, 6-maand-lenzen, jaarlenzen, sferische lenzen, torische, multifocale, (semi-)scleralenzen, nachtlenzen, kleurlenzen,… Dankzij al deze soorten kan zowat iedereen lenzen dragen, ook al hebben de ogen soms een rare vorm. Ook na krasjes of laser kun je zelfs nog lenzen dragen, in tegenstelling tot wat dikwijls gedacht wordt.

En dan leren we de lenzen inzetten en uithalen: we trekken daar voldoende tijd voor uit omdat we het belangrijk vinden dat je dit goed kan.

Ook krijg je uitvoerig de juiste instructies mee voor het onderhoud van de lenzen. Ook hier bestaan er verschillende systemen, maar het is tegenwoordig allemaal heel eenvoudig geworden. Toch werken wij enkel met heel goeie vloeistoffen die perfect ontsmetten, want we willen niet dat je een ontsteking krijgt. Handen wassen is dan ook een must voor je lenzen inzet en uithaalt!  Meer info over het onderhouden van lenzen.

Om alles te kunnen onthouden krijg je een folder mee waarin alles nog eens piekfijn uitgelegd staat.

Je moet voor een eerste keer toch zeker 1 uur uittrekken.

Daarna is het de bedoeling dat je de lenzen een aantal dagen draagt. Gewoon om te kijken hoe ze bevallen, hoe je zicht is, hoe het comfort is, enz.
Na enkele dagen doen we een vervolgcontrole: dan kom je met je lenzen in, en bekijken we de passing van de lenzen, de bevochtiging, het zicht, luisteren we naar je ervaringen en opmerkingen.
Als het nog niet volledig naar wens is, krijg je andere lenzen mee, en doen we enkele dagen later weer een vervolgcontrole. Dit gaat door tot je helemaal tevreden bent. Het maakt niet uit of je 1 of 10 paar lenzen probeert, jij moet uitermate tevreden zijn.
Pas als alles in orde is, bestellen we de lenzen voor langere tijd: dit is meestal voor 6 maand.

Om in het vervolg alles in goeie banen te houden raden we CCK ComfortPlan aan.

Zo blijf je voortdurend opgevolgd en kun je altijd binnenlopen voor gratis advies als je toch eens moeilijkheden ervaart. Het is trouwens het meest voordelige en veiligste systeem om lenzen te dragen. Regelmatige na-controles zijn noodzakelijk om lang lenzen te kunnen dragen. Kom je regelmatig op controle, dan garanderen we je veel kans op een leven lang lenzen. Het stopt dus niet bij het aanpassen van de lenzen, maar wij ondersteunen je continu via het CCK ComfortPlan.