Onderhoud van lenzen

Lenzen moet je onderhouden, tenzij je daglenzen draagt: die kun je gewoon weggooien ‘s avonds. Andere lenzen moet je dus schoonmaken en ontsmetten.

Gedurende de dag komen er allerlei verontreinigingen op je lenzen, denk aan uitlaatgassen, printerstof, make-up, pollen, … maar ook vanuit je eigen tranen komen er heel veel eiwitten op de lenzen. En dan zijn er nog de vele beestjes (microben, virussen,…) die rondvliegen en zich vastzetten op je lenzen. Al die troep moet er ’s avonds af.

Omdat we willen dat je lenzen perfect gereinigd en ontsmet zijn, werken wij enkel met heel goeie vloeistoffen, want we willen niet dat je een ontsteking krijgt. Als je je lenzen uithaalt begin je met je handen te wassen!

Je hebt de keuze uit twee soorten vloeistoffen:

  • ofwel een all-in-one vloeistof
  • ofwel een peroxidevloeistof

De keuze voor het soort vloeistof wordt vooral gekozen op basis van het soort tranen wat je hebt, en het lensmateriaal. De vloeistof is een heel belangrijke schakel om een perfecte synergie tussen lenzen en ogen te bewerkstelligen. Daarom is het ook zo belangrijk om de aanbevolen vloeistof te gebruiken en niet zomaar over te schakelen op een andere vloeistof.

Met een all-in-one moet je ’s avonds wrijven op je lenzen en ze daarna in de lenshouder plaatsen die je dan vult met de zelfde vloeistof. All-in-ones zijn chemische vloeistoffen, ze bevatten bewaarstoffen, en niet iedereen kan die verdragen.

Waterstofperoxide-vloeistoffen zijn ietsje duurder, maar zoveel effectiever tegen micro-organismes, ze bevatten geen bewaarmiddelen of chemische stoffen. Enig nadeel is dat je lenzen een bepaalde tijd (2 tot 6 uur) in de vloeistof moeten blijven liggen, maar meestal slaapt men toch zoveel uur. Ook moet je niet wrijven op je lenzen als je een peroxide gebruikt.

Om alles te kunnen onthouden krijg je een folder mee waarin alles nog eens piekfijn uitgelegd staat.