’s nachts lenzen dragen, en overdag scherp zien… het klinkt ongelooflijk, en toch !
Al wie bijziend is (van -0.75 tot -5.00 dpt, eventueel met een astigmatisme tot 2.50) kan gebruik maken van nachtlenzen.
Nachtlenzen zijn zuurstofdoorlatende harde lenzen die ’s nachts worden gedragen en die de vorm van het hoornvlies op gecontroleerde wijze veranderen.
Zo nemen uw ogen een ideale vorm aan en hoeft u overdag geen bril of lenzen meer te dragen. Het gewenste resultaat wordt reeds na enkele dagen behaald.
Het proces is 100 % omkeerbaar, dus een veilig alternatief voor laserbehandeling. Deze techniek is ideaal voor wie veel met computerschermen werkt, in airconditioning zit, of veel in stof en vuil werkt. Het zijn precies die mensen die klagen dat hun lenzen niet zo lekker zitten, dat ze uitdrogen, dat het zicht niet perfect is. Wel, voor hen is er nu een oplossing!
En we zijn trots dat we pionier waren in België: we begonnen ermee in 2003 en pasten sindsdien honderden klanten aan.
Natuurlijk wilt u eerst en vooral weten of u al dan niet in aanmerking komt om nachtlenzen te dragen. Contactlenscentrum Knokke helpt u hierbij graag verder: als het antwoord op een of meerdere van onderstaande vragen “ja” is, dan kunt u voordeel halen uit onze nachtlenzen.
U kiest voor nachtlenzen zodat u dan overdag geen bril of lenzen hoeft te dragen:
- als u al lenzen draagt en last van droge ogen hebt
- als u al lenzen draagt en vermoeide ogen hebt bij langdurig lezen en computergebruik
- als u last hebt van stofjes achter uw lenzen
- als u last hebt van hooikoorts
- als u heel actief bent en veel sport
- als u geen laserbehandeling wilt
- als u vaak aan watersport doet (kitesurfen, zeilen, … )
HOE GAAT ALLES PRAKTISCH IN ZIJN WERK?
1) Selectie
Allereerst wilt u natuurlijk weten of u al dan niet in aanmerking komt om nachtlenzen te dragen. Er kan worden gecorrigeerd tot -5.00 dpt, eventueel gecombineerd met een astigmatisme tot 2.50 dpt. Leeftijd speelt geen rol, want zelfs kinderen verdragen deze lenzen uitstekend. Bovendien remmen de lenzen de ontwikkeling van bijziendheid af! Mannen en vrouwen hebben een even grote slaagkans. De kromming van het hoornvlies en de excentriciteit of afvlakking van het hoornvlies zijn ook een doorslaggevende factor. Ook de grootte van de pupillen en de diepte van de voorste oogkamer spelen een rol in het uiteindelijke resultaat.
2) Afspraak
Om te weten of u in aanmerking komt, dienen wij dus een heel aantal metingen te doen. Dat neemt al gauw ruim een halfuur in beslag. Vandaar dat wij u vragen om steeds een afspraak te maken. Klik daarvoor op onze online-agenda.
3) Metingen
Uw ogen worden volledig gecontroleerd om eventuele beperkingen op te sporen. We meten het zicht, bekijken het traanvocht (zowel kwaliteit als kwantiteit) en kijken naar de grootte van de pupil en de diepte van de voorste oogkamer. Ook wordt er telkens een volledige scan gemaakt van het hoornvlies, waarvoor we investeerden in een cornea-topograaf. Dit toestel meet het hoornvlies op 15.200 punten, waarna uw oog digitaal in kaart wordt gebracht. Deze gegevens worden dan doorgestuurd naar de fabrikant, die op zijn beurt perfect passende lenzen voor u maakt.
4) Eerste passing
Gemiddeld duurt het een week om uw lenzen te maken: u wordt verwittigd zodra ze er zijn. We maken vervolgens een nieuwe afspraak om u te leren hoe u de lenzen dient in te zetten en uit te halen. Tijdens die eerste passing zorgen wij ervoor dat u volledig vertrouwd bent met de behandeling van de lenzen. Ook wordt een “informed consent” besproken. Dat is een overeenkomst waarin alles nog eens wordt uitgelegd en waarin staat waarop u moet letten bij het dragen van de lenzen. ’s Avonds mag u dan de lenzen voor het slapengaan inzetten.
5) De volgende morgen
De volgende morgen is het de bedoeling dat u zo lang mogelijk de ogen dichthoudt en naar het Contactlenscentrum Knokke komt om de lenzen eruit te halen. Zo kunnen wij een controle doen na een nacht slapen met de nachtlenzen. Dit levert voor ons zeer bruikbare informatie op en zo kunnen we zien of de lenzen goed passen en geen schade aanbrengen. Dan worden de lenzen uit de ogen gehaald en kunt u meteen vaststellen hoe uw zicht al is verbeterd! Normaal gaat er na de eerste nacht ongeveer tot 2.00 dpt van de sterkte af, wat al meteen een hele verbetering is. Staan uw ogen nog niet op 0, dan krijgt u daglenzen mee met een aangepaste sterkte om de rest van de dag door te komen. Ook voor de volgende dagen krijgt u daglenzen mee, zodat u altijd scherp blijft zien.
6) Vervolgafspraken
Normaal doen we elke 3 tot 5 dagen een controle tot de sterkte op 0 staat. Dan volgen er tweewekelijkse controles. In totaal mag u de lenzen 6 weken proberen. Indien er wijzigingen aangebracht moeten worden, dan kunt u andere lenzen bestellen tot het gewenste resultaat is bereikt.
7) Wat zijn de kosten?
Voor de eerste 6 weken (inclusief alle metingen, controles, lenzen en onderhoudsproducten voor de lenzen) betaalt u een vaste aanmeetkost. Pas daarna beslist u of u met de nachtlenzen verder wilt. De prijs is vergelijkbaar met de kost van daglenzen. Het is bovendien mogelijk om maandelijks te betalen via domiciliëring. Zo hoeft u zich hierover geen zorgen te maken en is de betaling mooi gespreid. Alle onderhoudsproducten en controles zijn overigens in het maandelijkse bedrag inbegrepen en het spreekt voor zich dat u te allen tijde kunt langskomen voor een tussentijdse controle indien u problemen zou ondervinden. Dit is ook inbegrepen in de prijs. Na een jaar worden de lenzen vervangen (in de prijs begrepen). Vanaf het tweede jaar zijn de lenzen goedkoper.
8) Contract
Vervolgens wordt er een contract opgemaakt voor het nachtlensconcept. U betaalt niet voor de lenzen, maar voor het hele concept. De lenzen blijven dus eigendom van Contactlenscentrum Knokke en dienen na een jaar dragen terug ingeleverd te worden. Het contract loopt telkens voor 1 jaar. Elk jaar kijken we uw ogen opnieuw na en gaan we ook na of de gezichtsscherpte nog voldoende is. Indien nodig wordt de sterkte aangepast.
9) Ervaring?
We hebben al ervaring met dit type lenzen sedert augustus 2003. We zijn zowat als eerste in België met nachtlenzen begonnen en hebben al een ruime ervaring opgebouwd. We werken bovendien nauw samen met de fabrikant om nieuwe lensconcepten te helpen ontwikkelen en nóg betere resultaten te bereiken. Ook leiden we collega’s op die ook met dit type lens willen werken.
FAQ
Kan ik met de lenzen in ook zien?
Ja! Wanneer u de lenzen draagt, is uw zicht te allen tijde perfect.
Zijn er nadelen aan de nachtlenzen?
Het enige wat al eens kan voorkomen, is dat u ‘s nachts een schittering waarneemt, bijvoorbeeld van lantaarnpalen of lichten van tegenliggende auto’s. Als u op dat moment uw lenzen inzet, zijn deze schitteringen snel verdwenen.
Worden deze lenzen terugbetaald?
Er zijn verschillende ziekenfondsen die terugbetaling voorzien. Dit kan echter van regio tot regio verschillen. Er is meestal terugbetaling voor kinderen tot 18 jaar. U neemt best contact op met uw ziekenfonds.
Doen deze lenzen pijn?
Het inzetten van een harde lens is nooit zonder gevoel. In het begin voelt u de lens even zitten (net een pluisje of een zandkorreltje), maar zodra de ogen dicht zijn, voelt u ze niet meer. U kunt zonder probleem slapen en na een weekje hebt u er helemaal geen last meer van.
Hoe lang moet u de lenzen ’s nachts dragen?
Normaal is het zo dat u de lenzen elke nacht 6 tot 8 uur draagt, maar langer mag ook.
Hoe lang ziet u overdag scherp zonder lenzen of bril?
Overdag kunt u ten minste 16 uur scherp zien, dikwijls zelfs langer. Alles hangt af van de te corrigeren sterkte. We zien vaak mensen die de lenzen pas om de 2 nachten moeten dragen om 48 uur scherp te blijven zien! De sterkte neemt naar het eind van de dag maar heel geleidelijk af. Wordt het echt onvoldoende (bijvoorbeeld: u bent flink aan het stappen), dan kunt u de lenzen gewoon inzetten om toch nog scherp te zien.
Brengen deze lenzen de ogen schade toe?
Nee, uiteraard niet! U kunt het vergelijken met een kous die u net heeft uitgetrokken, waarna u dan nog steeds een “indruk” ziet staan. Nachtlenzen zorgen ook voor een soort lichte druk op de voorste cellagen (vergelijkbaar met de opperhuidcellen) van het hoornvlies. De cellen worden iets platter en schuiven opzij, waardoor het hoornvlies centraal iets dunner wordt. Daardoor verandert de breking van het oog en krijgt u een andere sterkte.
Is het veilig om deze nachtlenzen te dragen?
Absoluut! Zowel wij als de fabrikant volgen de evolutie van uw ogen op de voet. Indien er iets verkeerd zou gaan, zien wij dat al in een heel vroeg stadium. Momenteel hebben wij al een jarenlange ervaring en nog geen complicaties! Het is zelfs zo dat, wanneer u de lenzen niet meer draagt, uw ogen heel snel terug in hun oorspronkelijke toestand geraken alsof er nooit iets gebeurd is.
Wat is het verschil met chirurgie?
Bij chirurgie wordt er weefsel van het hoornvlies weggehaald. Bij nachtlenzen wordt het weefsel wat opgeschoven. Dat is omkeerbaar en kan dus ongedaan gemaakt worden. Bij chirurgie is het weefsel weggehaald, waardoor het dus niet meer te herstellen valt.
Wie draagt nachtlenzen?
Nachtlenzen zijn er vooral voor mensen die last hebben van droogte (bijvoorbeeld bij bureauwerk, computergebruik, airconditioning, … ), maar ook voor personen met een beroep waar veel stof of chemische stoffen aan te pas komen, zoals schilders, schrijnwerkers, kapsters, …
Waarom hoor je zo weinig over nachtlenzen?
In België is het nog steeds relatief onbekend, maar in Nederland dragen meer dan 40.000 mensen deze lenzen. Wij zijn als eersten op de kar gesprongen omdat wij een gespecialiseerd contactlenscentrum zijn en altijd de nieuwste technologieën aanbieden. In België zijn er maar enkele dergelijke centra. Vandaar dat de verspreiding nogal moeizaam verloopt. Ook is het zo dat men een specifieke opleiding moet volgen in Nederland en constant moet blijven bijscholen. Daarnaast dient er geïnvesteerd te worden in duur materiaal zoals een corneatopograaf. Je moet al heel veel nachtlenzen doen om er voeling mee te krijgen en om het rendabel te maken, maar wij zijn daarin geslaagd.