Patrick Dumon

Al mijn hele leven heb ik interesse in techniek, gezondheid en de “kunst van het leven”. Geboren als een Waterman in 1968 ben ik volgens de horoscoop “intelligent” en “visionair”. Hmm, dat komt niet erg bescheiden over, maar toegegeven, ik heb altijd al goeie ideeën gehad en ben iemand die vooral op de lange termijn denkt. Ik hou heel veel rekening met anderen en ben zorgzaam en geduldig. Deze kwaliteiten komen goed van pas in mijn job. Contactlenzen zijn hoogtechnologisch, hebben iets medisch en dragen bij aan een gelukkiger leven. Om een contactlens-centrum uit te bouwen heb je een visie nodig, de nodige kennis en know-how, en vooral veel geduld. Dat geduld komt ook van pas als ik mensen aanleer hoe ze hun lenzen moeten inzetten en uithalen.

De lange termijn visie speel ik uit in de relatie met de klanten: het is leuk om mee te evolueren met de klant van kind, jongere naar volwassene die verschillende jobs uitoefent, en daarbij telkens op te mogen inspelen en de juiste lenzen te voorzien voor die levenssituatie.

Gelukkig heb ik ook net voldoende verstand meegekregen om te kunnen blijven studeren: het is een cliché dat je je hele leven moet blijven studeren, maar zeker in de wereld van contactlenzen verandert er voortdurend wat, komen er nieuwe inzichten, nieuwe materialen, nieuwe vloeistoffen, en nieuwe problemen die opgelost moeten worden. Ik heb soms tijd te kort om de literatuur bij te houden, de nieuwsbrieven, de vakliteratuur. Ook ga ik naar zowat elk symposium, elk congres, elke bijscholing. Daar zie je altijd de zelfde gezichten: meestal dezelfde +/- 30 mensen voor Vlaanderen, en inderdaad niemand anders van Knokke en omstreken!

Ik heb een overzicht bijgehouden van alle bijscholing die ik ooit volgde.  Het is ondertussen heel wat: de lijst vind je hier.

Het leuke aan mijn werk is dat je mensen echt gelukkig kan maken.  Ik kan niet meer tellen hoe vaak mensen mij vertelden hoe hun leven is veranderd sedert ze lenzen dragen.  Voor veel mensen hebben lenzen een enorme impact op hun leven, zeker voor de erg slechtziende mensen.  Met lenzen zie je veel beter en meer dan met een bril.  Zo had ik in augustus 2014 nog een jonge vrouw met een bril met echte bokaalglazen die onze deuropening zocht (!).  Ze had -12.00 in haar bril, maar na onderzoek bleek ze -19.00 nodig te hebben.  Toen ze haar lenzen inzette, kwam er zo’n dankbare lach op haar gezicht: de wereld ging echt open voor haar.  Dit zijn de schitterende momenten, daar doen we het voor.

Ook kinderen zie je soms helemaal openbloeien eens ze lenzen dragen. Zo herinner ik me dat heel slechtziende meisje van 11 jaar die uren voor de spiegel stond en eindelijk zichzelf helemaal kon zien in de spiegel, dankzij haar lenzen.  Voorheen zat ze altijd ineengedoken in een hoekje …  ongelooflijk wat lenzen kunnen betekenen voor iemands ontwikkeling.