Krassen of laseren

Lenzen na krasjes, laserchirurgie, herpesinfectie, oogtrauma of PKP

Het wordt alom aangenomen dat je geen lenzen meer kunt dragen nadat je je ogen liet krassen of laseren. Toch is er sinds 2013 hoop voor deze mensen. Heel wat mensen die zich lieten krassen of laseren krijgen na een jaar of 10-15 terug slechtere ogen. Echter, door die chirurgische ingreep is het hoornvlies (waar je je lens op legt) niet meer mooi bolvormig, maar lijkt die een beetje op een ingevallen plumpudding.

Een zachte lens volgt die krommingen, en gaat dus een beetje verfrommeld op het oog zitten: dit kan geen goed zicht geven.

Een vormstabiele lens gaat drijven op de “bultjes” in plaats van op de hele cornea en gaat daarom niet zo fijn aanvoelen, maar zal wel een beter zicht geven. Het ideale is dus een vormstabiele lens omdat die het beste zicht geeft, maar comfort is ook belangrijk.

Soms kiezen we voor een piggy-back: dit is een combinatie van eerst een zachte lens op het oog (wat als buffer werkt en zorgt voor een goed gevoel) en daarop dan een vormstabiele lens (die het beste zicht levert). Een ietwat vreemde combinatie misschien maar wel erg effectief.

Een andere mogelijkheid is een hybride lens: dat is een zachte lens met een harde kern: twee in één dus. Weer het zelfde: het zachte deel rust op het oog en zorgt voor het comfort, en de harde kern levert een perfect zicht.

Maar meestal kiezen we voor een scleralens: dit is een volledig vormstabiele lens, en nog iets groter dan een zachte lens. Toch is die makkelijk in te zetten, en vooral: een scleralens is mega-comfortabel en geeft een perfect zicht. Het is een duurdere lens, gaat 3 jaar mee, maar is ook grotendeels terugbetaald door het Riziv.
Het duurt wel een tijdje om de lenzen aan te meten, want er zijn veel factoren die meespelen, maar het resultaat is dan ook meestal super-goed!

We zijn begin 2013 begonnen met het aanmeten van scleralenzen (na een goeie voorbereiding en bijscholing uiteraard) en de resultaten zijn verbluffend goed. We hebben ondertussen al ruime ervaring met scleralenzen want de vraag is toch wel groot. De mensen die ze dragen zijn enthousiast over hun herwonnen zicht.

Sedert begin 2015 hebben we nu ook een heel speciale zachte lens die we uit de VS importeren. Deze zachte lens met reversed geometry is centraal veel vlakker dan een gewone zachte lens, waardoor die beter de “ingezakte” cornea volgt: daardoor bekomen we toch een scherp zicht met een zachte lens! De rand van de lens is dan terug boller waardoor de lens mooi op zijn plaats blijft zitten.  Wij zijn de enige in België die deze lens in het gamma heeft!!

Ook als je een oogkwetsuur hebt opgelopen, bvb door een auto-ongeluk, en je hebt nu een vervormd zicht, kunnen we heel vaak nog meer potentieel uit het oog halen door er de gepaste lens op te zetten. Dat kan vanalles zijn, afhankelijk van lidtekens. Het is moeilijk om hier iets zinnigs over te schrijven, omdat elk getraumatiseerd oog anders is. Soms is een zachte lens nuttig, soms een piggy-back, soms een hybride, soms een sclerale lens.
In elk geval dragen we er heel goed zorg voor dat de fysiologie van het oog intact blijft, en zorgen we voor de meest performante lens die de beste zichtkwaliteit oplevert.

Ook als u ooit een herpesinfectie had op uw oog, waardoor uw zicht nu is afgenomen, behalen we heel mooie resultaten met sclerale lenzen: je ziet als nooit tevoren!

Hetzelfde met een hoornvliestransplantatie (corneatransplantatie, greffe, PKP): ook hier geldt dat elk oog anders is. Na een transplantatie is het nog belangrijker dat het hoornvlies zoveel mogelijk gespaard wordt. Feit is wel dat het zicht fenomenaal verbeterd kan worden met sclerale lenzen en dat het comfort super is.

 

Uiteraard werken we in alle gevallen nauw samen met een aantal oogartsen.

klanten getuigen:

Ik heb nu 1 sclerale lens en ben er ontzettend blij mee: ik zie geweldig scherp: zelfs de kleuren van de zee heb ik nog nooit zo mooi gezien als nu! – Guy D. (54j)

Ik werk ’s nachts en liet mij krassen, en enkele jaren later ook nog eens laseren: dit was een mislukking en ik kon niet meer werken in het donker: nu ik sclerale lenzen heb kan ik terug alles zien en heb ik mijn nachtleven kunnen hernemen – Benny W. (49j)

Na een herpesinfectie heb ik 2 jaar heel slecht gezien, ik was echt ongelukkig. Dankzij Patrick ben ik van 3/10 naar 9/10 gegaan waardoor ik terug zelfzekerder ben geworden als ik over straat loop. Ik ben hem zo dankbaar! – Monique E. (70j)