Sclerale lenzen

Voor het gebruik en de verzorging van sclerale lenzen gelden toch wel aparte regels. Je hebt ook iets meer “attributen” nodig dan met bvb zachte lenzen: een plat-liggende spiegel, een harde zuiger, een holle zuiger, fysiologisch serum, bewaarvloeistof en comfortdruppels.

Sclerale lenzenSclerale lenzen inzetten

Om een sclera lenzen in te zetten maak je gebruik van een holle zuiger: zo kun je de lens goed stabiel houden als je die vult met fysiologisch serum (vul de lens tot die bijna overloopt). Hou je hand open met de handpalm naar boven: plaats de zuiger tussen duim en wijsvinger. Sluit pink en ringvinger. Nu heb je de middelvinger nog over waarmee je je onderste ooglid naar beneden trekt. Met de middelvinger van je andere hand trek je het bovenste ooglid naar boven.

Zet je neer om de lens in te zetten, en kijk in de spiegel die voor je ligt, plat op de tafel. Je hoofd hou je dus ook zo horizontaal mogelijk. Normaal kun je een lichtpuntje zien als je in de lens en de holle zuiger kijkt. Blijf dit puntje fixeren: zo zit je altijd goed. Breng de lens naar je oog: je voelt het water (dat er uitstroomt naarmate je dichter bij je oog komt). Als je lens helemaal op je oog zit, laat je de oogleden los en sluit je het oog. Pas dan trek je de zuiger weg. De resterende vloeistof loopt uit je oog.

Check goed of er geen luchtbel achter de lens zit. Indien wel, moet je de lens uithalen en opnieuw inzetten. Heb je veel last met luchtbellen doe dan enkele gel-achtige comfortdruppels bij het fysiologisch serum, bvb HyloGel.

Sclera lenzen uithalen

Doe eerst een comfortdruppel in je oog en wacht een minuutje. Plaats de harde zuiger op de rand van de lens: wrikkel een beetje tot er wat lucht achter de lens glipt. Soms moet je eens op verschillende plaatsen gaan voelen om te voelen waar de lens het makkelijkst los komt. Plaats de zuiger NOOIT in het midden van de lens. Indien de lens erg vast zit, doe dan nog enkele comfortdruppels in.

Sclerale lenzen onderhouden

Het beste gebruik je een peroxidevloeistof gecombineerd met een reiniger: bvb Ever-Clean. Daarmee hoef je niet op je lenzen te wrijven, vermijd je krasjes, en toch zijn je lenzen super-schoon en 100% gedesinfecteerd, en dat in 2 uur tijd.